در این مطلب راهنمای ویزای دانشجویی آمریکا و انواع ویزای تحصیلی آمریکا را می توانید مطالعه نمایید.ویزای تحصیلی آمریکا شرایط خاصی دارد که اگر شما حائز شرایط آن باشید می توانید این ویزا را دریافت کنید و برای تحصیل به کشور آمریکا بروید.
یکی از انواع ویزای آمریکا ویزای تحصیلی است. که شامل دو نوع ویزا است ، ویزای F و ویزای M . ویزای سری F مربوط به تحصیل در مدارس و دانشگاه ها و تحصیلات آکادمیک یا همان سیستم دانشگاهی آمریکا است و ویزای M مربوط به دوره های فنی و تحصیلات غیر آکادمیک است .
در اسرع وقت اقدام کنید. عموماً، این یعنی به محض اینکه تصمیم گرفتید در چه دانشگاهی به ادامه تحصیل بپردازید و فرم رسمی I-20 که نشان دهنده پذیرش شما در آن دانشگاه است را دریافت کردید. (چنانچه توسط یک برنامۀ تبادل دانشجو حمایت مالی دریافت می کنید، باید بجای فرم I-20 از دانشگاه خود فرم DS-2019 را از سازمان حامی خود دریافت کنید که نشان می دهد شما در برنامه آنها شرکت می کنید، DS-2019 فرمی است که باید هنگام درخواست مورد استفاده قرار دهید.)
بر اساس مقررات روادید ایالات متحده، روادیدها را نمی توان بیشتر از ۱۲۰ روز قبل از تاریخ شروع برنامه آموزشی مندرج در فرم I-20 یا DS-2019 صادر کرد—به هر حال، شما باید به محض دریافت فرم I-20 یاDS-2019 در خصوص روادید خود اقدام کنید. اگر روند اخذ روادید را بیشتر از ۱۲۰ روز قبل از تاریخ شروع برنامه تحصیلی خود به اتمام برسانید، کنسولگری یا سفارت ایالات متحده، روادید شما را نگه خواهد داشت و زمانی که به ۱۲۰ روز قبل از شروع برنامه رسیدید، آن را صادر خواهد کرد.
معمولاً دانشجویان با مراجعه به سفارت یا کنسولگری ایالات متحده در کشور زادگاه یا کشور محل اقامت خود در خصوص اخذ روادید اقدام می کنند. اما چون در حال حاضر ایالات متحده هیچ کنسولگری یا سفارتی در ایران ندارد، درخواست برای روادید ایالات متحده در داخل ایران امکان پذیر نیست. دانشجویان و پژوهشگران ایرانی باید از طریق کنسولگری هایی اقدام کنند که کارمندان فارسی زبان آشنا به نظام و اسناد و مدارک آموزشی ایران دارند. در حال حاضر، این کنسولگری ها شامل آنکارا در ترکیه؛ ابوظبی در امارات متحده عربی، ایروان در ارمنستان و دبی در امارات متحده عربی است.
عموماً باید برای حضور در مصاحبه مربوط به اخذ روادید از قبل وقت بگیرید، هزینه های درخواست را بپردازید، و فرم های تکمیل شده درخواست روادید و سایر اسناد و مدارک پشتیبانی را با خود به جلسه مصاحبه ببرید. به هر حال، این رویه در دفاتر کنسولی مختلف متفاوت است، بنابراین باید برای کسب اطلاعات دقیق تر با آنها تماس بگیرید. می توانید پیوندهای فعلی به تارنماهای کنسولگری ها و سایر اطلاعات مفید راجع به روند اخذ روادید را با مراجعه به فهرست سفارت ها و کنسولگری های ایالات متحده پیدا کنید. برای اطلاعات بیشتر دربارۀ روادیدهای دانشجویی به تارنمای زیر مراجعه کنید.
https://travel.state.gov/content/visas/en/study-exchange/student.html
شما پیش از حضور در مصاحبه باید فرم آنلاین درخواست روادید غیرمهاجرتی DS-160 را برای درخواست روادید تکمیل کنید. این فرم باید کاملاً به زبان انگلیسی تکمیل شود و با درج نام شما، آن گونه که در گذرنامه و سایر اسناد و مدارک انگلیسی زبان شما نوشته شده است، امضاء شود. اطمینان حاصل کنید که حتماً به همه سؤالات مندرج در فرم ها پاسخ داده باشید، در غیر این صورت فرم ها را از شما قبول نمی کنند. همچنین اسناد و مدارک زیر نیزلازم خواهد بود.
فرم I-20 یا DS-2019. این فرمی است که از دانشگاه یا سازمان حامی خود دریافت کرده اید و مؤید پذیرش شما در رشته یا برنامه تحصیلی مربوطه است. چنانچه فرم I-20 دارید، دقت کنید که حتماً صفحات ۲ و ۵ را تکمیل و صفحه ۲ را امضاء کنید، و قبل از بردن آن به مصاحبه، دقت کنید که تاریخ مقرر برای ورود شما به برنامه تحصیلی منقضی نشده باشد. چنانچه فرم DS-2019 با ذکر پذیرش در یک برنامۀ تبادل دیدارکننده را دارید، حتماً صفحه ۲ را مطالعه کنید، تاریخ ورود به برنامه را بررسی و پایین صفحه ۱ را امضاء کنید.
گذرنامه. بررسی و اطمینان حاصل کنید که گذرنامه شما تا حداقل ۶ ماه بعد از تاریخ مقرر ورود شما به ایالات متحده معتبر باشد، زیرا این یکی از پیش شرط های لازم برای صدور روادید است. البته بدیهی است که هر چه مدت اعتبار گذرنامه بیشتر باشد بهتر است، چرا که اگر گذرنامه شما منقضی شود و شما ناچار به بازگشت به میهن خود باشید، مجبور خواهید بود گذرنامه خود را تجدید و قبل از بازگشت به ایالات متحده درخواست یک روادید جدید کنید.
رسید هزینه ها. قبل از حضور در مصاحبه مربوط به اخذ روادید، شما باید هزینه درخواست روادید، هزینه SEVIS و احتمالاً هزینه های دیگری را بپردازید.
عکس. بهتر است این عکس توسط عکاسی گرفته شده باشد که تخصص او گرفتن عکس های گذرنامه است، زیرا این عکس نیاز به فرمت های بسیار ویژه ای دارد (که در ذیل شرح داده شده است).
همچنین باید اسناد و مدارک پشتیبانی (که در ذیل شرح داده شده است) را با خود بیاورید تا کارمند کنسولگری بداند که باید برای شما روادید دانشجویی صادر شود.
عکس روادید باید حداکثر شش ماه قبل از تاریخ درخواست برای روادید گرفته شده باشد. باید ۵۰ میلیمتر باشد و دارای فرمت ویژۀ عکس باشد. برای اطلاعات بیشتر در زمینۀ شرایط عکس به لینک زیر مراجعه نمایید.
شرایط عکس سفارت آمریکا
در اکثر موارد، سر شما باید بدون کلاه یا سربند باشد؛ اما سربندی که شما معمولاً به دلایل مذهبی می پوشید عموماً قابل قبول است. سربندی که شما به دلایل دیگر می پوشید قابل قبول نیست. قرص صورت شما باید کاملاً قابل رؤیت باشد و سربند نباید بر چهرۀ شما سایه بیاندازد.
روبند، چادر یا مقنعه ای که کلیه قسمت های مهم صورت را بپوشاند قابل قبول نیست، زیرا لازم است که هویت شخص واضح باشد.
برای اعطای روادید دانشجویی، کارمند کنسولگری باید قانع شود که متقاضی در درجه اول با هدف ادامه تحصیل به ایالات متحده می رود، واجد شرایط لازم برای روادید دانشجویی مربوط به برنامه تحصیلی مورد نظر است، از بودجه کافی برای تکمیل تحصیلات خود برخوردار است، و فقط می خواهد طی مدتی که برنامه تحصیلی خود را به اتمام می رساند در ایالات متحده بماند.
وظیفه کارمند کنسولگری این نیست که بر کار دانشگاه آمریکایی که شما را پذیرفته است نظارت کند—همین که شما فرم I-20 را دریافت کرده اید تا حدود زیادی نشان می دهد که شما حائز شرایط علمی لازم برای ادامه تحصیل در رشته مورد نظر هستید. اما کارمند کنسول گری باید بررسی و اطمینان حاصل کند که فرم I-20 بر اساس، به عنوان مثال، اسناد جعلی یا پذیرش برحسب اشتباه مسؤل صدور پذیرش، صادر نشده باشد. بنابراین، شاید بهتر باشد که کارنامه مقاطع تحصیلی گذشته (ترجمه شده به زبان انگلیسی و تأیید شده توسط دارالترجمه های رسمی) و کارنامه های آزمون ها را با خود بیاورید، تا بهتر و راحت تر بتوانید پیشینه خود را به اثبات برسانید. همچنین باید انتظار داشته باشید که از شما خواسته شود که خلاصه ای از اهداف تحصیلی خود را ارائه دهید.
بخشی از آمادگی علمی، تسلط به زبان انگلیسی در حدی است که برای شرکت در برنامه تحصیلی مورد نظر شما لازم است. اگر شما پذیرش مشروط دریافت کرده اید و یا برای ادامه تحصیل در رشته زبان انگلیسی به ایالات متحده می روید، بدیهی است که پیش شرط های مربوط به تسلط به زبان انگلیسی کمتر خواهد بود. بسیاری از کارمندان کنسولگری ها، به خوبی زبان های دیگر را می فهمند و به آنها تکلم می کنند، اما در صورت لزوم مترجم شفاهی در اختیار شما قرار خواهد گرفت—اما به خاطر داشته باشید که اگر بتوانید به زبان انگلیسی ارتباط برقرار کنید، به نفع شما خواهد بود. اگر برنامه دانشگاهی شما مستلزم تسلط به زبان انگلیسی باشد، کارمند کنسولگری به احتمال قوی مصاحبه را به زبان انگلیسی برگزار خواهد کرد و ممکن است از شما بخواهد اطلاعاتی را به زبان انگلیسی بخوانید و بازگو کنید.
باید ثابت کنید که شما، (یا حامیان مالی شما، اگر شخص دیگری هزینه شما را می پردازد) برای تأمین هزینه تحصیل شما در ایالات متحده پول کافی دارد. قاعده کار این است که شما باید با ارائه سند و مدرک ثابت کنید که کل بودجه لازم برای تأمین مخارج شما (اعم از شهریه تحصیلی، هزینه های زندگی، ایاب و ذهاب و سایر هزینه ها) برای سال اول موجود است، و بتوانید با ارائه مدارک کافی در خصوص بودجه هایی که از منابع قابل اطمینان انتظار می رود، به نحو منطقی توجیه کنید که چگونه می خواهید مابقی بودجه لازم برای اتمام برنامه تحصیلی خود را تأمین کنید. (متقاضیان روادیدی M-1 باید مدارک لازم مبنی بر داشتن بودجه لازم برای کل دوره تحصیلات خود را ارائه دهند.)
ممکن است کارمند کنسولگری به عنوان بخشی از روند درخواست پذیرش از دانشگاه خواستار ارائه یک فرم “تعهد به پشتیبانی” یا Affidavit of support از طرف حامی مالی شما شود که تضمین می کند طی مدت اقامت شما بودجه کافی برای رفع نیازهای شما موجود خواهد بود. چنانچه اعضای خانواده خود را به ایالات متحده می برید، انتظار می رود از بودجه کافی برای رفع نیازهای آنها برخوردار باشید (به خاطر داشته باشید که بستگان دانشجویان مطلقاً نمی توانند به عنوان حقوق بگیر مشغول به کار شوند). اگر برای ادامه تحصیل اعضای خانواده خود را در زادگاه خود ترک می کنید، کارمند کنسولگری از شما خواهد پرسید طی مدتی که شما مشغول تحصیل هستید، چه کسی هزینه معاش خانواده تان را تأمین خواهد کرد.
معمولاً ضروری ترین اسناد و مدارک برای اثبات ادعای شما عبارتند از اصل دفترچه های بانکی یا صورت حساب های مالی که حداقل سه ماه از داد و ستدها را نشان دهد؛ اطلاعاتی از بانک در خصوص مدت زمان افتتاح حساب و متوسط تراز آن؛ فرم های مالیاتی نشان دهنده درآمد سالیانه؛ مدارک مربوط به سایر دارایی ها مانند مالکیت یک بنگاه تجاری (مجوز تجارت)، ملک، سهام و غیره؛ و/یا اسناد و مدارکی که نشان دهد یک بورسیه به شما اعطا شده است.
هر موردی کاملاً فردی است و شما باید به دقت فکر کنید که چگونه و از طریق چه تعهدی می توانید به بهترین وجه ممکن ثابت کنید که به کشور زادگاه خود باز خواهید گشت. برخی از اسناد و مدارکی که معمولاً مفید هستند عبارتند از اسنادی که ثابت می کنند شما یا خانواده بلافصل شما مشغول به کسب و کار ثابت و یا مالک خانه هستید؛ گواهی نامه های مؤسسات آموزشی داخل کشور؛ معرفی نامه از سوی یک مقام مسئول (مثلاً یک معلم) که مشارکت اجتماعی شما را نشان دهد؛ اسناد مالکیت زمین؛ گذرنامه منقضی شده که نشان دهد شما قبلاً هم به خارج از کشور سفر کرده و دوباره به میهن باز گشته اید.
اسناد و مدارک خواهران و برادران که نشان دهد آنها هم قبلاً در خارج از کشور به تحصیل پرداخته اند و بعد به کشور باز گشته اند (گواهی نامه ها، مدارک تحصیلی، نامه هایی از کارفرمایان آنها، یا گذرنامه های فعلی آنها و غیره)؛ نامه ای از جانب کارفرمای فعلی شما مبنی بر این که تحصیلاتی که شما برای آن برنامه ریزی کرده اید برای آنها مفید خواهد بود؛ نامه ای از یک شرکت مبنی بر اینکه بعد از اتمام تحصیلات و بازگشت به میهن توسط آنها استخدام خواهید شد؛ و/یا نامه ای از یک شرکت مبنی بر اینکه بعد از بازگشت ممکن است شما را استخدام کنند و اینکه آنها نیاز به کارمندانی با تحصیلاتی دارند که شما در ایالات متحده دریافت خواهید نمود.
زمان موجود برای کارمند کنسولگری برای مصاحبه با شما بسیار کوتاه خواهد بود (شاید یک الی سه دقیقه) زیرا حجم درخواست های روادید که روزانه باید در کنسولگری های ایالات متحده مورد رسیدگی قرار گیرد بسیار زیاد است. به لحاظ این محدودیت های زمانی، کارمند کنسولگری ممنون خواهد شد اگر اسناد و مدارک خود را خوب سازماندهی کنید و به پرسش های او پاسخ هایی مختصر و مفید دهید.
اگر چنین موردی پیش آید، دو راه حل خواهید داشت. می توانید از دانشگاه خود درخواست کنید که نامه ای را فکس و در آن قید کنند که شما می توانید بعد از تاریخ مندرج در فرم I-20 خود در دانشگاه حضور یابید و آخرین مهلت را نیز ذکر کنند. راه حل دوم این است که از آنها درخواست کنید پذیرش شما را به ترم بعد موکول کنند.
دانشجویانی که در رشته های علمی و فنی خاصی تحصیل می کنند در معرض بررسی های بیشتری قرار دارند. یا، احتمال دارد نام یک شخص مشابه نام تروریستی باشد که اسم او در «فهرست سیاه» ایالات متحده ذکر شده است. فقط حدود ۲ درصد از کلیه درخواست های روادید مورد بررسی اداری بیشتری قرار می گیرد که زمان بیشتری طول می کشد.
یکی دیگر از دلایل احتمالی تأخیرها فقط این است که کنسولگری درخواست های اخذ روادید زیادی برای رسیدگی دارد. حتی الامکان حوالی تعطیلات از اقدام برای اخذ روادید خودداری کنید.
شما باید اطلاعات جدیدی که در زمان اولین مصاحبه خود به کارمند کنسولگری ارائه نکردید (یا مدارک کافی برای اثبات آن نداشتید) را داشته باشید. قبل از اقدام مجدد، سعی کنید بفهمید چرا بار اول برای شما روادید صادر نشد. آیا فرم I-20 ازطرف یک مؤسسه آموزش عالی معتبر دارید؟ آیا تسلط شما به زبان انگلیسی برای تحصیل در دانشگاه کافی است؟ آیا می توانید ثابت کنید که بودجه کافی برای تحصیلات شما موجود است، و شما قصد دارید بعد از اتمام تحصیلات به کشور زادگاه خود باز گردید؟